Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Uit elkaar: wat zijn de fiscale gevolgen?

Geplaatst op: 03-04-2021, 12:06:38

Een echtscheiding heeft ingrijpende emotionele en financiële gevolgen. Ook op fiscaal gebied verandert er veel. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij.

Als je uit elkaar gaat, moet er ontzettend veel geregeld worden. Je moet de inboedel verdelen, misschien op zoek naar een andere woning en als er kinderen in het spel zijn, moet er ook een omgangsregeling en ouderschapsplan worden opgetuigd.

Ook op fiscaal gebied verandert er veel, alleen al omdat je niet langer fiscaal partners meer bent. Waar moet je zoal op rekenen?

Belastingaangifte apart of samen na een scheiding?

De meeste getrouwde stellen kiezen ervoor om gezamenlijk belastingaangifte te doen, zodat ze maximaal gebruik kunnen maken van allerlei fiscale voordelen. Zo kun je het vermogen en aftrekposten onderling zo verdelen, dat je er onder de streep het voordeligst uit komt.

Dit verandert uiteraard als gevolg van een scheiding. De wetgeving op dit gebied schrijft voor dat je geen fiscale partner (lees: elkaars toeslagpartner) meer bent als je echtscheidingsverzoek is ingediend of als je niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staat.

De vraag is echter wat er moet gebeuren in het jaar waarin je uit elkaar gaat: de belastingaangifte apart of samen doen? De scheiding is immers niet op 1 januari uitgesproken maar in de loop van het jaar. Daarom mag je de aangifte die betrekking heeft over het jaar waarop de scheiding is uitgesproken nog wel gezamenlijk doen. Uiteraard moet je over de jaren die volgen wel een aparte belastingaangifte doen.

Verrassingen voorkomen? Vul voorlopige aangifte in

Door een voorlopige belastingaanslag in te vullen, kun je je in een vroegtijdig stadium een beeld vormen over de fiscale (lees: financiële) gevolgen die de scheiding heeft. Hiermee kun je nare verrassingen in later stadium voorkomen.

Bron: publicatie van 3 april 2021 van Judex op www.iexgeld.nl

Ga terug naar de vorige pagina